Recepten

Recepten

Heerlijk genieten met lekkere recepten van Het Belvershuys
  • Het Belvershuys inspireert met heerlijke recepten. 

 

Recept van crêpes van Julie Hamon, onze franse stagiaire:

Ik heb het geluk bij een familie te zijn die van eten houdt. Het is elke keer weer mooi als ik de specialiteiten van dit land eet of de gerechten van Miriam proef.
Soms kook ik ook Franse specialiteiten, het is een leuke culturele uitwisseling.
Ik deel met jullie het recept van crêpes, een soort dunne pannenkoek. Het is een specialiteit die we eten met Nutella, room, suiker of marmelade.
Je kunt de crêpes koud of warm eten.

Ingrediënten

250 gram meel
4 eieren
½ liter melk
2 zakjes vanillesuiker
50 gr gesmolten halfgezouten boter

Bereiding

Meng de eieren in een kom met de vanillesuiker.
Voeg de melk en de gesmolten boter toe en meng
Voeg langzaam de bloem toe - hiermee voorkom je klonten – en meng het geheel.
Vet een hete koekenpan in (gebruik boter of zonnebloemolie, géén olijfolie).
Giet een kleine pollepel deeg in de pan, draai de pan zodat het deeg over het hele oppervlak wordt verdeeld.
Giet het overschot uit de pan in de kom met deeg; de pannenkoekjes moeten dun zijn.
Zet op het vuur en wanneer de randen van de pannenkoek lichtbruin kleuren is het tijd deze om te draaien.
Serveer met Nutella, room, suiker of jam.

Bon appétit!



BBQ recept MOINKballs

Leuk om te weten: De naam MOINKball is een samensmelting van de geluiden die de dieren waarvan deze balletjes worden gemaakt maken, Moo en Oink. Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink van de bacon.
Een rundergehaktballetje kruiden en omwikkelen met ontbijtspek, met een prikkertje erin langzaam garen op de BBQ.

Ingredienten voor 4 personen:
200 gram gerookt ontbijtspek, Barbecue-rub naar keuze, 500 gram rundergehakt,30 gram Parmezaanse kaas geraspt,1 heel ei losgeklopt
50 gram paneermeel, 100 ml melk, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1,5 theelepels peterselie gedroogd, 3/4 theelepel zeezout,
3/4 theelepel zwarte peper versgemalen, 3/4 theelepel oregano gedroogd.
Verdere benodigdheden:
- Cocktailprikkertjes
- Kernthermometer

Bereidingswijze:
A. Bereid een smoker, keramische BBQ of BBQ met deksel voor op 120 – 160 graden
Celsius indirect garen.
B. Meng de ingrediënten van de balletjes goed door elkaar zonder de bbq rub. Maak van het gehakt
balletjes ter grootte van een golfbal. Dit komt neer op ongeveer 30 gram per
balletje.
C. Bestrooi de gehaktballetjes met de barbecue kruiden.
D. Wikkel een half plakje ontbijtspek om de balletjes en zet dit vast met een
cocktailprikkertje. Laat de MOINK Balls 15 minuten in de koelkast opstijven.
E. Leg de MOINK Balls op de barbecue voor indirect garen.
F. Voeg wat rookhout toe en leg de MOINK Balls weg van het vuur op het rooster.
G. Na een half uur met de kerntemperatuurmeter even checken of de kern van het balletje
een tempratuur heeft bereikt van 60 graden. Lak ze dan af met BBQ-saus.
H. Wacht tot de MOINK Balls een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Dan
mogen ze van de barbecue. Enjoy!
Nog even aflakken met BBQsaus bijv. van Jack Daniëls glaze of iets wat je in huis hebt. Smullen maar.

Belverse Lentebollen

Tover de lente op je bord met Belverse lentebollen.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram gekruid of ongekruid Belvers gehakt half om half, 4 gekookte eitjes, 4 plakjes ontdooid bladerdeeg, 8 plakken Belverse plaatham,simply spices gehaktkruiden - bij ons verkrijgbaar (allergenenvrij) of taste sensation lentekruiden (asperge-lenteui smaak). Speciale melange bij ons verkrijgbaar.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Halveer de gekookte eieren.
Portioneer het gekruide gehakt (circa 65 gram) om een half ei en vorm er een mooi bolletje van met een puntvorm.
Snijd de plakken bladerdeeg in het midden door.
Neem een halve plak bladerdeeg en wikkel deze om het dikke gedeelte van gekruide gehakt-ei-bolletje. Laat de bovenzijde iets open.
Maak de lentebol af door een plak Belverse plaatham  om het dikke gedeelte van de bol te wikkelen.
Bak de lentebollen in een voorverwarmde oven op bakpapier af  bij een temperatuur van 180°C in circa 20 minuten. 
Heerlijk met verse spinazie en aardappel-gratin of puree.

Gebraden beenham
Ingrediënten voor 8 personen
2 Belverse beenhammetjes à 500/600 gram 
75 ml (vers) sinaasappelsap, 1 eetlepel sojasaus, ½ eetlepel (bruine)basterdsuiker, 1½ eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels curry, 10 kruidnagels, 1 kleine ui, 2 cm gemberwortel, 250 gr. winterwortel, 1 goudrenet appel, 1 bouillonblokje(groenten), 1 dl slagroom, 2 eetlepels koriander (fijngehakt), snufje peper (versgemalen)
 
Bereiding
Meng de sinaasappelsap met de sojasaus, de suiker, de gembersiroop, de curryketchup en peper. Steek kruidnagels in de hammetjes en schenk de marinade erover. Laat minimaal 1 uur afgedekt staan en lepel er steeds de marinade over.
Verwarm de oven voor tot 250°C. Schil de ui, winter- en gemberwortel en snijd ze in plakjes.
Leg de ui, de gemberwortel, de wortel, de geschilde stukjes appel en de bouillontablet in een schaal en schenk er 1 liter heet water bij. Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. Temper de oven tot 170°C. Braad de uitgelekte hammetjes uitlekken en op een rooster boven de schaal in ca. 25 minuten bruin. Laat ze buiten de oven afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten. Pureer de helft van de groente zonder gember met het stoomvocht. Wrijf het door een zeef, voeg de slagroom toe en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe. Schep de koriander erdoor. Serveer de hammetjes in plakken met de saus.
Lekker met knolselderij- of zoete aardappelcrème en feestelijke gebakken wilde spinazie met sesamzaadjes. 

Gevulde varkenshaas
Ingrediënten voor 2 personen
300 gr. varkenshaas, 2 plakken gedroogde ham, half bolletje (buffel)mozzarella, 2 theelepels pesto, 2 theelepels tomatentapenade, handje pijnboompitjes, handje rucola. Eventueel oude of overjarige kaas.
 
Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden. Snijd de varkenshaas horizontaal in (niet doormidden).
Smeer de inkeping in met de pesto en vul deze met stukjes mozzarella. Wikkel de ham om de varkenshaas en zet vast met een satéprikker. Leg het vlees in een ingevette ovenschaal. Smeer de bovenkant in met de tomatentapenade. Laat het vlees 20 a 30 minuten garen, controleer na 20 minuten of het vlees rosé is. Zo ja, haal het uit de oven. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Garneer de varkenshaas met de pijnboompitjes en rucola. Strooi er eventueel nog overjarige geraspte kaas over.