BBQ recept MOINKballs

Recept

Leuk om te weten: De naam MOINKball is een samensmelting van de geluiden die de dieren waarvan deze balletjes worden gemaakt maken, Moo en Oink. Moo voor het rundergehakt van de balletjes, oink van de bacon van varkens.
Hieronder het recept voor deze rundergehaktballetje die je kruidt en omwikkelt met ontbijtspek waarna je ze langzaam gaart op de BBQ.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram gerookt ontbijtspek
  • barbecue-rub naar keuze 
  • 500 gram rundergehakt
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 heel ei losgeklopt
  • 50 gram paneermeel 
  • 100 ml melk
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1,5 theelepel gedroogde peterselie
  • 3/4 theelepel zeezout
  • 3/4 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3/4 theelepel gedroogde oregano
  • cocktailprikkertjes
  • kernthermometer
Bereiding
Bereid een smoker, keramische BBQ of BBQ met deksel voor op 120 – 160 graden Celsius indirect garen.
Meng de ingrediënten van de balletjes goed door elkaar zonder de bbq rub. Maak gehaktballetjes ter grootte van een golfbal. Dit komt neer op ongeveer 30 gram per balletje.
Bestrooi de gehaktballetjes met de barbecuekruiden.
Wikkel een half plakje ontbijtspek om een balletje en zet dit vast met een cocktailprikkertje. Laat de MOINK Balls 15 minuten in de koelkast opstijven.
Leg de MOINK Balls op de barbecue voor indirect garen. Voeg wat rookhout toe en leg de MOINK Balls weg van het vuur op het rooster.
Na een half uur met de kerntemperatuurmeter checken of de kern van het balletje een temperatuur heeft bereikt van 60 graden. Lak ze dan af met BBQ-saus.
Wacht tot de MOINK Balls een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Dan mogen ze van de barbecue.
Nog even aflakken met BBQ-saus en smullen maar.

Terug naar recepten