Nieuws Van Het Belvershuys

Nieuws Van Het Belvershuys

Nieuwe ontwikkelingen, weetjes of lekker nieuws
Kijk, ruik en proef... Wat betekenen T.H.T. en T.G.T?

Ken jij het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'? We leggen het uit.

Ten minste houdbaar tot gaat over de datum waarbij de kwaliteit van het product bepalend is.
Te gebruiken tot gaat over de datum waarbij de voedselveiligheid is garandeerd.

De datum ‘te gebruiken tot’ is de uiterste datum waarop je het product mag eten of invriezen. In tegenstelling tot de datum van 'ten minste houdbaar tot'. Na die datum kan je het product nog zeker eten als je het goed hebt bewaard. Geadviseerd wordt hierbij het product te controleren, door te kijken, ruiken en proeven. Ziet het eten er nog goed uit, is de geur nog normaal en smaakt het goed? Ja? Dan lekker opeten! 
Het Voedingscentrum heeft een handige bewaarwijzer waarop je voor meer dan 2.000 artikelen het bewaaradvies kunt checken.

Roomboter of margarine?

Het is regelmatig onderwerp van gesprek in de winkel, maar ook tijdens feestjes: wat zijn de voor- en nadelen van (gras)roomboter en margarine? We zetten het op een rij.

Boter wordt van room gemaakt en is dus altijd roomboter: een zuivelproduct. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Roomboter is een natuurlijk product, in tegenstelling tot margarine die is ‘uitgevonden’. Margarine bevat minder calorieën dan roomboter en bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren maar bevat ook veel transvetten. Het melkvet in roomboter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Als je geen melkproducten kunt of wilt eten kan dat een reden zijn om voor margarine te kiezen. Steeds vaker adviseren artsen (gras)roomboter, want roomboter verkleint het risico op obesitas, diabetes en hartproblemen.

Reclamecampagnes
Arts William Cortvriendt bijvoorbeeld stelt dat margarinefabrikanten met reclamecampagnes boter in een kwaad daglicht hebben gezet, omdat lang werd aangenomen dat verzadigde vetten ongezond zijn. Maar dat is inmiddels achterhaald, want er zijn verschillende verzadigde vetten.

Goede eigenschappen verzadigde vetten
Enkelvoudig verzadigde vetten zijn gezonde vetten en vormen de bouwstenen voor cellen. Ze zorgen voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, goedwerkende zenuwen en een sterk immuunsysteem.
Daarnaast zijn verzadigde vetten in roomboter een transportmiddel voor veel vitamines en mineralen die in de boter aanwezig zijn, zoals vitamine A, D, E en K2. Je hebt verzadigde vetten nodig voor de opname van mineralen en voor ondersteuning van andere stofwisselingsprocessen. Daarnaast zorgen verzadigde vetten voor energie die je langer een verzadigd gevoel geven. Waardoor je minder snel geneigd bent weer te gaan eten.
Roomboter bevat ook veel butyraten, een vetzuur met infectieremmende eigenschappen. Ze beschermen je spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen.
Vitamine K is een transportmiddel voor calcium en zorgt ervoor dat calcium in onze botten en tanden terecht komt en niet in de bloedvaten achterblijft (wat voor aderverkalking kan zorgen). Ook verlaagt dit het risico op kalkophopingen op verkeerde plekken in het lichaam, wat een invloed heeft op het risico op aderverkalking, nierstenen, hart- en vaatziekten en hartaanvallen, hersenbloedingen en kanker.
Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine dat zich in het lichaam gedraagt als anti-oxidant, infectieremmend is en een rol speelt bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van je huid en tandvlees.
Roomboter bevat ook vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een hoger risico op hartziekten. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Vitamine D, calcium en fosfor kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis.

Natuurlijke en chemische transvetten
De hoeveelheid ongezonde verzadigde vetten in roomboter is minimaal en van natuurlijke aard. Deze transvetten zijn niet slecht voor de gezondheid in tegenstelling tot transvetten die zijn ontstaan door een chemisch proces tijdens het verharden van onverzadigde vetten. Transvetten in fastfood, bakproducten en margarine vormen het probleem, schrijft cardioloog Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het British Medical Journal. “Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd”. Toch zijn er veel mensen die voor margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt echter niet voor alle producten.

Grasroomboter versus ‘gewone’ roomboter
Als je zoveel mogelijk van de voordelen van boter wilt profiteren, eet dan ongezouten boter van koeien die gras hebben gegeten. Deze roomboter is rijker aan vitaminen en mineralen.

En we zeggen het zo vaak: natuurlijke producten zijn beter dan bewerkte. Maar ook hier geldt: alles met mate.

Eet smakelijk!

--

De 11 beste BBQ-tips en gaartijden


1. Maak de barbecue op tijd voldoende heet. Een gasbarbecue steek je ongeveer 20 minuten van tevoren aan. Een houtskoolbarbecue ongeveer één uur van tevoren.
2. Gebruik bij voorkeur een bbq met deksel, zo wordt de hitte beter verdeeld. Grotere stukken vlees, kip en vis worden dan gelijkmatig gaar en de buitenkant verbrandt niet.
Haal een halve doorgesneden ui over het schone rooster zo ontsmet je het extra.
3. Wrijf daarna met een halve aardappel het rooster in - het zetmeel zorgt er namelijk voor dat er niets aan blijft plakken.
4. Voorkom besmetting: bak en kook nooit met hetzelfde gerei en gebruik aparte tangen voor het rauwe vlees.
5. Bak je vis op de bbq? Leg er dan partjes citroen onder - blijft ie er zeker niet aan plakken - en zo trekken de heerlijke aroma's in de vis. Herhaal dit elke minuut.
6. Spiesjes maken? Zorg dat de houten stokjes goed nat zijn, dan verbranden ze niet.
7. Burgers bakken? Leg er een ijsklontje bovenop. Dan blijven alle sappen bewaard en dat wil je. Draai ze pas om als ze loskomen van het rooster 
8. Leg het vlees of de groentes op de juiste plek. Het midden van een BBQ is het heetst. 
9. Prik nooit in vlees dat op de bbq ligt, want dan lopen de sappen eruit. En juist de sappen maken het vlees mals en lekker!
10. Maak de barbecue schoon als het rooster nog warm is. De volgende dag zijn restjes keihard geworden en is het schoonmaken lastig.
11. Vlees met de langste gaartijd en vlees dat goed moet doorgaren, leg je het eerst op de bbq. 
Dit zijn de globale gaartijden van veel gebruikte vleessoorten. 
  • Entrecote (circa 2 cm dik):  6 – 8 minuten
  • Koteletjes (circa 2 cm dik): 6 – 8 minuten
  • Voorgegaarde Spareribs:  ca. 10 minuten
  • Rauwe spareribs: 6 uur (zie recepten)
  • Satéstokjes: ca. 5 minuten
  • Kipproducten: gaar deze als het kan voor en rooster ze daarna nog 10 a 15 minuten op de bbq.

Goed doorgaren (minimum 70 ˚C kerntemperatuur) 

  • Barbecueworstjes (voorgegaard): 6 à 8 minuten
  • Gehaktspies: 10 – 12 minuten
  • Burgers 10 – 12 minuten
  • Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ca. 10 minuten

Bekijk onze bbq-pakketten (met het exclusieve Belverhuys Streekdiner) en lees meer over een bbq-workshop bij Het Belvershuys


--

Cadeau-inspiratie voor een onvergetelijke Vaderdag
Iedere vader wordt blij van lekker eten. We hebben dan ook zes heerlijke cadeautips voor je om samen met je vader te doen. Daar praat ie nog jaren over na!
1. Een doe-het-samen-cadeau met bavette-rollade (€ 45,00). Alle ingrediënten voegen we bij met een duidelijke instructie.
2. Een doe-het-samen-cadeau met bacon explosion (€ 27,50). Alle ingrediënten voegen we bij met een duidelijke instructie.
3. Barbecue workshop onder leiding van twee echte grillmasters. Leuk en leerzaam om als gezin of familie te doen!
4. Stoer borrelpakket met echte vaderdelicatessen uit de streek. Van huysgemaakte worsten tot streekbier en bbq-rubs. Jij bepaalt de ingrediënten zelf in de winkel. 
5. Een kant-en-klare borrelplank. Bestel (voor woensdag 14 juni) een heerlijke borrelplank. Da's nog eens een binnenkomer en vooral ook lekker borrelen met Vaderdag.
6. Bereikt je vader een bijzondere leeftijd, wil je deze dag extra 'uitpakken' of heb je een andere reden om je vader in het zonnetje te zetten? Bestel dan ons BBQ Streekdiner. 

Meer weten? Bel of app Miriam of plaats direct je bestelling via info@hetbelvershuys.nl.

--

Voedseltrends in 2023
Ook dit jaar hebben deskundigen de foodtrends voor voeding en vlees op een rij gezet. Trends staan onder invloed van allerlei maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Leerzaam voor ons en goed om te volgen. En we zien dat we bij Het Belvershuys op de troepen vooruitlopen. Leuk!

Als ons voedsel duurder wordt, gaan we nieuwe keuzes maken. We kopen anders of minder. Stijgen de energieprijzen, dan kan economischer koken een optie zijn. Zijn we steeds meer bezig met onze gezondheid en onze weerstand tegen (infectie) ziektes en virussen, dan heeft ook dat invloed op onze eetkeuzes. Bovendien zijn er culinaire trends: wat doen (bekende) koks om dit jaar weer met vernieuwende gerechten en inzichten te komen? En wat is het aankoopgedrag van mensen in winkels, maar ook op maaltijd-bestelwebsites? Het levert uiteenlopende trendverwachtingen op! Lees de trends die zijn verzameld door Vlees.nl.


---

Stooftips!

Eén van de lekkerste gerechten in de herfst en winter zijn stoofpotjes, inclusief die heerlijke geur die de keuken vult op een koude dag! Maar hoe krijg je dat draadjesvlees of stoofvlees zoals je moeder het maakte? Onze weetjes en tips:

Bij stoven of sudderen laat je vlees zachtjes garen, nét tegen het kookpunt. Smoren lijkt erop, maar daarbij gebruik je minder vocht.

Welke vleessoorten?

Stoven is vooral geschikt voor wat peziger vlees. Varken, rund, lam, of wild, het kan allemaal. Varkensvlees is sneller gaar omdat het een andere structuur heeft; hiermee maak je bijvoorbeeld ook heerlijk ‘pulled pork’. Vraag ons om advies hoe lang welke vleessoort moet stoven.

Draadjesvlees of smeuïg stoofvlees? Allebei heerlijk en toch anders. Draadjesvlees valt, zoals de naam zegt, uit elkaar in draadjes. Stoofvlees valt niet alleen uit elkaar maar wordt ook smeuïg. Hoe maak je deze twee soorten stoofgerechten?

Stoofvlees maken

Stoof doorregen vlees (bijvoorbeeld riblappen of procureur) + zure ingrediënten onder de 90 graden OF

stoof doorregen vlees boven de 90 graden en bereid zure ingrediënten apart.

Draadjesvlees maken

Stoof doorregen of mager stoofvlees met zure ingrediënten boven de 90 graden

Bak stooflapjes altijd op een laag vuur aan, zo blijft het vlees heerlijk zacht. Zure ingrediënten helpen daarbij. Daarna heel langzaam uren laten garen.

Bindweefsel en temperatuur

Stoofvlees wordt smeuïg door de vorming van gelatine uit het bindweefsel van doorregen vlees, zoals procureur, riblappen, schenkel, klapstuk en staart. Hoe meer bindweefsel, hoe meer gelatine, hoe smeuïger. Boven de 70 graden wordt het bindweefsel omgezet in gelatine. Hoe heter, hoe sneller dat gaat. Maar… gebruik je zure ingrediënten boven de 90 graden, dan breekt de gelatine weer af en wordt vlees taai. Dus: houd een lage temperatuur en urenlange stooftijd aan.

Gelatine-afbraak door zure ingrediënten

Stoof je vlees zonder zure toevoegingen dan kun je boven de 90 graden komen zonder dat veel gelatine afbreekt. Bereid het zuur dan apart en voeg dit op het einde van de stoof- of gaartijd toe.

Het gemakkelijkste is uiteraard om de temperatuur onder de 90 te houden, dan heb je geen extra werk. Het zal het wel wat langer duren voor het vlees gaar is.

Oven, pitje of slowcooker

Het onder controle houden van de temperatuur in de stoofpan gaat perfect in de oven. Zet de (warme) pan met deksel in een voorverwarmde oven op 90 graden en je hebt er geen omkijken naar. Verwarm de oven voor op 160 graden en schakel daarna terug naar 909..

Een heel zacht stoofpitje met pruttelplaatje werkt ook. Gebruik je een slowcooker hou dan in de gaten dat deze onder de 90 graden blijft.

Een echt duurzaam alternatief is de "Hooimadam" of "Ecostoof, afgeleid van de "Hooikist" uit vroegere tijden". Vroeger werd de Hooikist gebruikt om het eten voor de arbeiders op het veld warm te houden en om eten in te laten garen.
Een geweldige vinding die nog steeds gebruikt wordt.
De Hooimadam is (een alternatief voor de hooikist, die niet in ieders huishouden past) een zak van schapenwol omhuld met stof. Wol heeft een hele hoge isolerende werking en daarnaast vermindert het geuren en neemt het vocht op.
Je kan er perfect je eten in bereiden.

Open deur-tips? Toch niet!

- Gebruik altijd goede kwaliteit vlees en geen oud of slecht ingevroren vlees – diepgevroren is prima!

- Laat bevroren vlees gedurende één nacht in de koelkast ontdooien.

- Laat (ontdooid) vlees minimaal een halfuur op kamertemperatuur komen.

- Kort aanbakken of bruinen van het vlees zorgt voor een donkere jus en schroeit het vlees dicht zodat sappen behouden blijven.

- Voeg vloeistof (bijv. bouillon of wijn) warm toe, of giet het langs de zijkant van de pan.

- Gebruik je bier, voeg dat dan als laatste toe – zo voorkom je een bittere smaak.

- Zorg tijdens het stoven dat het vlees helemaal onderstaat met vloeistof.

- Gebruik een pan die de warmte goed verdeelt - het liefst gietijzer (eventueel met een goede vlamverdeler (pruttelplaatje)).

- Nog beter is garen in de oven, met een slowcooker of Dutch Oven.

- Stoof altijd met de deksel op de pan (ook in de oven!).

- Hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt en hoe lekkerder.

- Laat het stoofvlees niet koken!

- Tijd= smaak. Heb geduld, begin op tijd en neem de tijd.

---