De 11 beste BBQ-tips en gaartijden

De 11 beste BBQ-tips en gaartijden

woensdag 7 februari 2024 15:13

Deze 11 bbq-tips zorgen ervoor dat je vlees, vis, groentes en ander lekkers perfect gegrild kunt serveren aan je gasten.
Smakelijk eten... en gewoon 'dank-je-wel' zeggen tegen de complimenten:).

  1. Maak de barbecue op tijd voldoende heet. Een gasbarbecue steek je ongeveer 20 minuten van tevoren aan. Een houtskoolbarbecue ongeveer één uur van tevoren.
  2. Gebruik bij voorkeur een bbq met deksel, zo wordt de hitte beter verdeeld. Grotere stukken vlees, kip en vis worden dan gelijkmatig gaar en de buitenkant verbrandt niet.
    Haal een halve doorgesneden ui over het schone rooster zo ontsmet je het extra.
  3. Wrijf daarna met een halve aardappel het rooster in - het zetmeel zorgt er namelijk voor dat er niets aan blijft plakken.
  4. Voorkom besmetting: bak en kook nooit met hetzelfde gerei en gebruik aparte tangen voor het rauwe vlees.
  5. Bak je vis op de bbq? Leg er dan partjes citroen onder - blijft ie er zeker niet aan plakken - en zo trekken de heerlijke aroma's in de vis. Herhaal dit elke minuut.
  6. Spiesjes maken? Zorg dat de houten stokjes goed nat zijn, dan verbranden ze niet.
  7. Burgers bakken? Leg er een ijsklontje bovenop. Dan blijven alle sappen bewaard en dat wil je. Draai ze pas om als ze loskomen van het rooster 
  8. Leg het vlees of de groentes op de juiste plek. Het midden van een BBQ is het heetst. 
  9. Prik nooit in vlees dat op de bbq ligt, want dan lopen de sappen eruit. En juist de sappen maken het vlees mals en lekker!
  10. Maak de barbecue schoon als het rooster nog warm is. De volgende dag zijn restjes keihard geworden en is het schoonmaken lastig.
  11. Vlees met de langste gaartijd en vlees dat goed moet doorgaren, leg je het eerst op de bbq. 

Dit zijn de globale gaartijden van veel gebruikte vleessoorten. 
  • Entrecote (circa 2 cm dik):  6 – 8 minuten
  • Koteletjes (circa 2 cm dik): 6 – 8 minuten
  • Voorgegaarde Spareribs:  ca. 10 minuten
  • Rauwe spareribs: 6 uur (zie recepten)
  • Satéstokjes: ca. 5 minuten
  • Kipproducten: gaar deze als het kan voor en rooster ze daarna nog 10 a 15 minuten op de bbq.
    • Goed doorgaren (minimum 70 ˚C kerntemperatuur) 
  • Barbecueworstjes (voorgegaard): 6 à 8 minuten
  • Gehaktspies: 10 – 12 minuten
  • Burgers 10 – 12 minuten
  • Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ca. 10 minute
 

Bekijk onze bbq-pakketten (met het exclusieve Belverhuys Streekdiner) en lees meer over een bbq-workshop bij Het Belvershuys

Terug naar nieuws