Roomboter of margarine?

Roomboter of margarine?

woensdag 8 november 2023 11:15

Het is regelmatig onderwerp van gesprek in de winkel, maar ook tijdens feestjes: wat zijn de voor- en nadelen van (gras)roomboter en margarine? We zetten het op een rij.

Reclamecampagnes
Arts William Cortvriendt bijvoorbeeld stelt dat margarinefabrikanten met reclamecampagnes boter in een kwaad daglicht hebben gezet, omdat lang werd aangenomen dat verzadigde vetten ongezond zijn. Maar dat is inmiddels achterhaald, want er zijn verschillende verzadigde vetten.

Goede eigenschappen verzadigde vetten
Enkelvoudig verzadigde vetten zijn gezonde vetten en vormen de bouwstenen voor cellen. Ze zorgen voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, goedwerkende zenuwen en een sterk immuunsysteem.
Daarnaast zijn verzadigde vetten in roomboter een transportmiddel voor veel vitamines en mineralen die in de boter aanwezig zijn, zoals vitamine A, D, E en K2. Je hebt verzadigde vetten nodig voor de opname van mineralen en voor ondersteuning van andere stofwisselingsprocessen. Daarnaast zorgen verzadigde vetten voor energie die je langer een verzadigd gevoel geven. Waardoor je minder snel geneigd bent weer te gaan eten.
Roomboter bevat ook veel butyraten, een vetzuur met infectieremmende eigenschappen. Ze beschermen je spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen.
Vitamine K is een transportmiddel voor calcium en zorgt ervoor dat calcium in onze botten en tanden terecht komt en niet in de bloedvaten achterblijft (wat voor aderverkalking kan zorgen). Ook verlaagt dit het risico op kalkophopingen op verkeerde plekken in het lichaam, wat een invloed heeft op het risico op aderverkalking, nierstenen, hart- en vaatziekten en hartaanvallen, hersenbloedingen en kanker.
Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine dat zich in het lichaam gedraagt als anti-oxidant, infectieremmend is en een rol speelt bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van je huid en tandvlees.
Roomboter bevat ook vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een hoger risico op hartziekten. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Vitamine D, calcium en fosfor kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis.

Natuurlijke en chemische transvetten
De hoeveelheid ongezonde verzadigde vetten in roomboter is minimaal en van natuurlijke aard. Deze transvetten zijn niet slecht voor de gezondheid in tegenstelling tot transvetten die zijn ontstaan door een chemisch proces tijdens het verharden van onverzadigde vetten. Transvetten in fastfood, bakproducten en margarine vormen het probleem, schrijft cardioloog Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het British Medical Journal. “Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd”. Toch zijn er veel mensen die voor margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt echter niet voor alle producten.

Grasroomboter versus ‘gewone’ roomboter
Als je zoveel mogelijk van de voordelen van boter wilt profiteren, eet dan ongezouten boter van koeien die gras hebben gegeten. Deze roomboter is rijker aan vitaminen en mineralen.

En we zeggen het zo vaak: natuurlijke producten zijn beter dan bewerkte. Maar ook hier geldt: alles met mate.

Eet smakelijk!

Boter wordt van room gemaakt en is dus altijd roomboter: een zuivelproduct. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Roomboter is een natuurlijk product, in tegenstelling tot margarine die is ‘uitgevonden’. Margarine bevat minder calorieën dan roomboter en bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren maar bevat ook veel transvetten. Het melkvet in roomboter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Als je geen melkproducten kunt of wilt eten kan dat een reden zijn om voor margarine te kiezen. Steeds vaker adviseren artsen (gras)roomboter, want roomboter verkleint het risico op obesitas, diabetes en hartproblemen.

Terug naar nieuws