Gebraden beenham

Recept

Belverse beenhammetjes

Ingrediënten voor 8 personen

  • 2 Belverse beenhammetjes à 500/600 gram
  • 75 ml (vers) sinaasappelsap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel (bruine)basterdsuiker
  • 1½ eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels curry
  • 10 kruidnagels
  • 1 kleine ui
  • 2 cm gemberwortel
  • 250 gr. winterwortel
  • 1 goudrenet appel
  • 1 bouillonblokje(groenten)
  • 1 dl slagroom
  • 2 eetlepels koriander (fijngehakt)
  • snufje peper (versgemalen)
Bereiding
Meng het sinaasappelsap met de sojasaus, suiker, gembersiroop, curryketchup en peper. Steek kruidnagels in de hammetjes en schenk de marinade erover. Laat minimaal 1 uur afgedekt staan en lepel er regelmatig de marinade over.
Verwarm de oven voor tot 250°C. Schil de ui, winter- en gemberwortel en snijd ze in plakjes.
Leg de ui, de gemberwortel, de wortel, de geschilde stukjes appel en het bouillontablet in een schaal en schenk er 1 liter heet water bij. Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. Temper de oven tot 170°C. Braad de uitgelekte hammetjes op een rooster boven de schaal in ca. 25 minuten bruin. Laat ze buiten de oven afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Pureer de helft van de groentes, zonder gember, met het stoomvocht. Wrijf het door een zeef, voeg de slagroom toe en breng het aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de koriander erdoor.
Serveer de hammetjes in plakken met de saus.

Lekker met knolselderij- of zoete aardappelcrème en feestelijk gebakken wilde spinazie met sesamzaadjes. 
 

Terug naar recepten